Home » » Euroleague Regular Season: Φενέρμπαχτσε - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-93

Euroleague Regular Season: Φενέρμπαχτσε - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-93


Ο Ολυμπιακός επέστρεψε και στην Ευρώπη στις νίκες και μάλιστα με άκρως εντυπωσιακό διπλό! Επιβλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Φενερμπαχτσε, με 90-83 (75-75 κανονικός αγώνας).

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν καλά και με επιθετικούς οδηγούς τους Γιώργο Πρίντεζη και Γιάνις Στρέλνιεκς προηγήθηκαν με 18-14 στο 9'.  Οι γηπεδούχοι απάντησαν με ένα σερί 10-0 (24-18) και ήλεγξαν τον ρυθμό της αναμέτρησης μέχρι και το 14' (31-23).  Στο σημείο αυτό οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πίεσαν στην άμυνα, κέρδισαν μάχες κάτω από τα καλάθια και με ένα σερί 7-0 μείωσαν στον πόντο (31-30). Ωστόσο, η Φενέρμπαχτσε εκμεταλλεύτηκε τις κακές επιθετικές επιλογές της ομάδα μας, "χτύπησε" στην επίθεση δια χειρός Νταντόμε και Νάναλι και έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο έχοντας "χτίσει" μια διαφορά 10π. (40-30).

Στην επανάληψη η Τουρκική ομάδα προηγήθηκε με 13π. (47-34, στο 22'), όμως, ο Ολυμπιακός κατάφερε να αντιδράσει. Με πιεστική άμυνα και τον Μπράιαν Ρόμπερτς να... παίρνει φωτιά από τα 6.75μ., η ομάδα μας έφερε τα πάνω κάτω (με ένα επί μέρους σκορ 23-6) και έκλεισε την 3η περίοδο προηγούμενος με 57-53. Και δεν σταμάτησε εκεί... "Χτύπησε" μέσα στην ρακέτα με τους ΜακΛιν - Πρίντεζη - Παπανικολάου και στην περιφέρεια με τον Στρέλνιεκς και αύξησε τις αποστάσεις στους 11π. (60-71) στο 36'. Η Φενέρμπαχτσε, ωστόσο, μπόρεσε εκμεταλλευόμενη πρωτίστως τα λάθη της ομάδας μας, αλλά και την ευστοχία της από τα 6.75μ. και την γραμμή των βολών, να καλύψει την διαφορά και να στείλει το ματς στην παράταση.

Παρά την εξέλιξη αυτή οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρέμειναν ψύχραιμοι... Με τον Πρίντεζη να κάνει την διαφορά στην επίθεση, τον Παπανικολάου να κάνει όλες τις δουλειές στο παρκέ και τον Στρέλνιεκς να "πετυχαίνει" τρίποντο... μαχαιριά, κυριάρχησαν απόλυτα στο εξτρά πεντάλεπτο και έφτασαν με σχετική άνεση στην τελική επικράτηση με 90-83.

Δεκάλεπτα: 17-18, 40-30, 53-57, 75-75. Παρ: 83-90
Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Τόμπσον 2, Μέλι 11(1), Γουοναμέικερ 15(2), Σλούκας 13(1), Νάναλι 22(3), Γκούντουριτς 4, Βέσελι 8, Νταντόμε 8(1).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος):  ΜακΛιν 9, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10(5ριμπ.), Στρέλνιεκς 16(4), Πρίντεζης 18 (7ριμπ., 3 ασ.), Παπανικολάου 7(5ριμπ., 6 ασ., 4 κλ.), Μάντζαρης, Ρόμπερτς 21(3τρ., 4ριμπ., 2 ασ.), Γουίλτζερ, Τόμπσον 9(4ριμπ.).
"Είμαστε συγκλονισμένοι"

Στα όσα τραγικά διαδραματίζονται στην Αττική το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε πρωτίστως ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος. «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν χάσει τις ζωές τους. Είμαστε συγκλονισμένοι κι εμείς".

Για το διπλό στην Κωνσταντινούπολη, είπε: "Συγχαρητήρια στους παίκτες μου όχι μόνο για τη νίκη, αλλά για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα επειδή για την επικράτησή τους επί της Φενερμπαχτσε στην έδρα της, αλλά και για το γεγονός ότι αντέδρασαν μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Είναι πάντα δύσκολο να παίζεις εδώ, κόντρα σε μια σπουδαία ομάδα με έναν σπουδαίο προπονητή".

Αναλύοντας το ματς, τόνισε: "Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 31-30 περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος και η Φενέρ είναι τόσο καλή που χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να επιβάλλει τον ρυθμό της. Στο δεύτερο μέρος, μιλήσαμε με τους παίκτες και είπαμε πως πρέπει να βελτιώσουν την άμυνά τους και να γίνου πιο επιθετικοί στην επίθεση και έτοιμοι να εκτελέσουν. Ήταν πολύ σημαντικό το πως ξεκινήσαμε στην 3η περίοδο και πως οι παίκτες ανταποκρίθηκαν σε αυτά που τους ζητήσαμε. Αρχίσαμε να παίζουμε καλύτερα στην άμυνα και βρήκαμε ρυθμό στην επίθεση και ευστοχήσαμε σε σημαντικά περιφερειακά σουτ. Στην 4η περίοδο πήραμε ένα μικρό προβάδισμα που θα μπορούσε να μας δώσει τη νίκη, όμως, δυστυχώς 2-3 κακές επιλογές έδωσαν στην αντίπαλό μας το δικαίωμα να επιστρέψει στο ματς. Και παρότι είχαμε το τελευταίο σουτ, τελικά πήγε ο αγώνας στην παράταση. Ήταν επίσης σημαντικό ότι στην παράταση κρατήσαμε την πίστη μας για νίκη, παρότι η Φενερμπαχτσε μας είχε ισοφαρίσει.  Συνεχίσαμε να παίζουμε το ίδιο καλά στην άμυνα και στην επίθεση. Μοιράσαμε την μπάλα και πήγαμε στις καλύτερες επιλογές για σουτ. Θεωρώ πως αξίζαμε να κερδίσουμε, γιατί μετά το πρώτο εικοσάλεπτο δείξαμε διαφορετική εικόνα στο παρκέ. Όχι ότι ήμασταν κακοί στο πρώτο μέρος, όμως, στο δεύτερο και στην παράταση ήμασταν καλύτεροι".

Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" έσπευσε να... προσγειώσει τους παίκτες του και αποκάλυψε τί τους είπε στα αποδυτήρια: "Είπα στους παίκτες μου πως πρέπει να συνεχίσουμε γιατί η Ευρωλίγκα είναι ένας Μαραθώνιος. Πρέπει να βλέπουμε ξεχωριστά κάθε ματς, να παλεύουμε σε κάθε ματς και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο. Τώρα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή τη νίκη και να συνεχίσουμε στην επόμενη αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα".
"Μεγάλη υπόθεση η φανέλα"

Ο Μπράιαν Ρόμπερτς πρόσθεσε μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση στο ενεργητικό του, δεν θέλησε, όμως, να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της δόξας... "Ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Ήταν μία ευκαιρία να δείξουμε τον χαρακτήρα μας. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Στο πρώτο ημίχρονο δεν τα πήγαμε τόσο καλά, όμως, στο δεύτερο και στην παράταση ξέραμε πως μπορούμε να κερδίσουμε. Οπότε βγήκαμε στο παρκέ και παλέψαμε. Όλα είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Δεν ήταν μόνο τα δικά μου σουτ. ήταν ομαδική η προσπάθεια. Πολλά παιδιά έβαλαν σημαντικούς πόντους.  Από κει και πέρα, ήταν όντως η βραδιά μου, έβαλα κάποια σουτ από την περιφέρεια, αλλά ήταν μια σπουδαία ομαδική νίκη".

Και κατέληξε: "Το αθλητικό 'εγώ' παίζει τον ρόλο του. Είμαστε καλοί παίκτες και έπρεπε να βγούμε έξω στο παρκέ πιστεύοντας στους εαυτούς μας... Με αυτοπεποίθηση. Και απόψε το αποδείξαμε αυτό. Ποιοί είμαστε και το ότι το να φοράς την φανέλα του Ολυμπιακού είναι πολύ σημαντική υπόθεση".
"Πάντα δίνω το 100% μου, ακόμη και όταν δεν είμαι καλός"

Τα ψυχικά αποθέματα του Ολυμπιακού ήταν το κλειδί σύμφωνα με τον Γιώργο Πρίντεζη: "Παίξαμε με ένστικτο και κατά διαστήματα ωραίο μπάσκετ. Αν χάναμε θα λέγαμε ότι το παλέψαμε, όμως, αντιδράσαμε. Φαινόταν ότι το γύρισε η Φενέρ και έμοιαζε χαμένο το παιχνίδι. Αλλά στην παράταση δείξαμε ακόμα μεγαλύτερα ψυχικά αποθέματα, σε μια δύσκολη έδρα και καταφέραμε να πάρουμε  μια πολύ μεγάλη νίκη".

Ερωτηθείς για το αν το "εγώ" της ομάδας επηρεάστηκε από την ήττα στο ΣΕΦ, απάντησε: "Κακά τα ψέματα όλοι στενοχωρηθήκαμε, και ψάχναμε ένα παιχνίδι να αντιδράσουμε. Ξέρουμε ότι στενοχωρήσαμε τον κόσμο μας και στενοχωρηθήκαμε και οι ίδιοι. Κάναμε άσχημα παιχνίδια τις τελευταίες 10 μέρες. Είναι λογικό αυτό. Δεν θέλω να δικαιολογώ κανέναν, ούτε τους εαυτούς μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Καμία ομάδα δεν μπορεί να πάει τρένο μέχρι το τέλος. Δυστυχώς χάσαμε ένα παιχνίδι στην έδρα μας κόντρα στον μεγάλο μας αντίπαλο στην Ελλάδα, αλλά καταφέραμε και αντιδράσαμε. Ουσιαστικά με τη νίκη αυτή ρεφάραμε την εντός έδρας".
Για το τί πρέπει να γίνει στην συνέχεια, ο φόργουορντ της ομάδας μας, είπε: "Η  χρονιά είναι μεγάλη. Πρέπει να βελτιωνόμαστε όλοι. Πρέπει να κοιτάμε και στις νίκες και στις ήττες τι κάνουμε λάθος. Εμένα μου αρέσει να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να βλέπω τι φταίει. Όλοι μαζί παίζουμε... Κερδίζουμε ως ομάδα και χάνουμε ως ομάδα. Δεν φταίει κάποιος περισσότερο και κάποιος λιγότερο. Ήταν καλή αντίδραση, αλλά η χρονιά είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορείς να πεις μεγάλα λόγια. Βλέπεις πως πριν 20 μέρες θεωρούμασταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα, όλοι έλεγαν τα καλύτερα λόγια και μέσα σε οκτώ μέρες απαξιώθηκαν όλα. Αλλά έτσι είναι. Όλα γυρίζουν. Το θέμα είναι να δουλεύεις, να μην σταματάς, να πεισμώνεις και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό".

Για το αν νιώθει κουρασμένος, είπε: "Νιώθω ότι πάντα δίνω το 100%. Ακόμα και όταν δεν είμαι καλός ή χάνω λέι απ μόνος μου ή τα σπάω, πάντα φεύγω από το γήπεδο με την συνείδησή μου καθαρή. Ότι τουλάχιστον έχω δώσει το 100% ακόμα και αν εκείνη την μέρα το 100% μου είναι λίγο. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σε κάθε παιχνίδι πολύ καλός. Είναι έτσι η Ευρωλίγκα και οι ρυθμοί. Πρέπει να παίξεις άμυνα, πρέπει να παίξεις επίθεση, πρέπει να έχεις διάρκεια. Η χρονιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το σημαντικό είναι να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, ακόμη κι αν τα πράγματα δεν σου πηγαίνουν όπως τα θέλεις".

Πηγή: www.olympiacosbc.gr
Share this article :

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011-2012. Thrylos Hoops - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger